AVUI

AVUI
25 marzo 2004
“La Ilunyana Itàlia”

“Com tots els entusiastes de la cançó europea, Joan Isaac advertia fa quatre dies al TNC de la immensa distància que existeix entre Catalunya i Itàlia. És cert que, musicalment parlant, Londres o Clifornia són més a l’abast del consumidor que l’altra banda dels Alps. Gianmaria Testa, cantautor italiàno de 45 anys, natural del Piemont i autor de cinc discos, actuava per primer cop a Barcelona superant les muntanyes i el desconeixement general de la seva existència. Malgrat ser un desconegut per a la gran majora, L’Espai va a mostrar una interessant entrada, amb prolifaració de rostres coneguts com Jabier Muguruza, Marina Rossel i Paco Ibáñez. L’ocasió no es podia desaprofitar. Testa és l’hereu natural de la cançó d’autor italiana. Presentava l’album Altre latitudini, però el cantautor també va a fegir-se al càracter extraordinari de la sva presència a Barcelona per treure del bagul un pom dels millors temes de la seva carrera.
Les cançons de Gianmaria Testa són delicades. Cançons interpretades amb veu molt italiana, profunda i lleugerament trencada, que de vegades sembla recitar més que cantar. El músic italià va repassar un parell de peces populars com a manifest contra la guerra i va guanyar punts, ritme i swing quan va sortir a l’escenari el saxofonista i clarinetista Piero Ponzo.
Sense oblidar els referents americans, especialment en el ritme de la guitarra, Testa va voler acabar el concer homenatjant Paco Ibáñez amb la interpretació del poema de Machado Itinerario galante. Un detall que esperem que es repeteixi més sovint, encara que només sigui per higiene musical. ”

J.M.Hernàndez Ripoll